vineri, 30 august 2013

Scrisori morale...

Care va fi capătul? Ce aştepţi? Pînă cînd nu vei mai avea ce să-ţi doreşti? Momentul acela nu va veni niciodată.Noi spunem că, aşa cum există o înşiruire de cauze din care se naşte destinul, tot aşa există şi o înşiruire de dorinţe: dintr-una ajunsă la împlinire se naşte o alta.
Te-ai lăsat în voia unei vieţi care nu va pune niciodată capăt nefericirilor şi înrobirii tale. Smulge-ţi din jug gîtul, care i-a cunoscut apăsarea: este mai bună o tăietură o dată decît o apăsare pe vecie.
Dacă te vei dedica unei vieţi retrase, toate îţi vor fi mai restrînse, dar vei fi pe deplin mulţumit: acum, în schimb, bunuri adunate de pretutindeni nu-ţi sînt de ajuns să te sature. Ce preferi atunci, saţul în sărăcie sau foamea în abundenţă? Belşugul este lacom şi lăsat pradă lăcomiei altcuiva: cîtă vreme nu-ţi vei fi ţie însuţi îndeajuns, nu le vei fi nici altora. „Şi cum să scap?”, zici tu. Oricum. Gîndeşte-te cît te-ai temut pentru bani, cît te-ai trudit pentru carieră: se cuvine să ai îndrăzneală şi cînd e vorba de repaos – altminteri va trebui să îmbătrîneşti în grijile astea , în zbucium şi frămîntări mereu noi, de care nu poţi fugi nici prin cumpătare, nici ducînd o viaţă de linişte. Ce importanţă are dacă vrei să trăieşti liniştit? Soarta ta nu o voieşte. Şi ce se va întîmpla dacă şi acum încă îi mai îngădui să crească? Spaima creşte odată cu succesul. Vreau să-ţi amintesc acum o frază a lui Mecena, care a rostit multe vorbe pline de adevăr, chiar aflat sub tortură : „Înălţimea însăşi face să fie lovite de trăsnet culmile.”
Mecena voia să spună că cine stă pe culme are parte de lovituri. Iar tu socoteşti că această putere de judecată are valoarea unor vorbe spuse la beţie? Acela a fost un bărbat cu caracter puternic şi ar fi reprezentat o pildă însemnată de elocinţă romană dacă bogăţia nu i-ar fi retezat aripile, ba chiar vigoarea. Ăsta e sfîrşitul care te aşteaptă, dacă nu-ţi strîngi pînzele şi nu te îndrepţi către uscat – lucru pe care el prea tîrziu a decis să îl facă. Ramîi cu bine.
 
Lucius  Annaeus  Seneca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu