sâmbătă, 9 octombrie 2010

Despre dragoste in epoca sexului

Pe toate canalele mesajul e în mare parte același: sexul se face oricând, cu oricine, dar ai mare grijă să te protejezi! Câteodată, in filmele romantice se strecoară ideea că e bine să faci sex doar cu persoana de care ești îndrăgostit. Nu contează că ai cunoscut-o acum o saptamană. Ici, colo mai gasesti, la fapt divers, ca o ciudațenie a naturii, câțiva care susțin că vor să se păstreze până la căsătorie

Sunt catalogati direct ca inadaptati, ciudați ori habotnici religioși.

De ce ne stârnesc ei curiozitatea, ce stă în spatele hotărârii lor aparent bizare? Ideea biblică a păstrării virginității până la casatorie pare din start o idee învechită și nerelevantă în zilele noastre. Dar oare merită aruncată la coșul de gunoi?

Din punct de vedere practic, există motive pentru a adopta principiile biblice despre viaţa sexuală.

Te protejează de bolile cu transmitere sexuală, lucru nu tocmai de neglijat, mai ales când vedem amploarea ravagiilor pe care SIDA le lasă în urmă.

Protejează de sarcinile nedorite.

Te ferește de comparații și situații dureroase. Cei ce păstrează relaţia sexuală doar în cadrul căsniciei sunt feriţi de comparaţiile dureroase şi distrugătoare cu ceilalţi parteneri sexuali. Totodată se apără şi de situaţia foarte dureroasă când unul dintre parteneri este extrem de îndrăgostit, în vreme ce celălalt este interesat doar de plăcere.

Te ferește de tentații ulterioare și de infidelitate. Se spune că dorinţele noastre sexuale au motor de Ferrari, dar frâne de bicicletă. Dacă ne stârnim şi ne hrănim dorinţele sexuale în mod nesănătos, ne va fi tot mai greu să fim credincioşi partenerului nostru de viaţă. Statisticile divorţurilor reflectă rezultatele valorilor noastre sexuale. Ar fi naiv să crezi că dacă ai avut 20 de parteneri sexuali până la casătorie, după noaptea nunții te vei mulțumi cu unul singur pentru restul vieții.

Motivele practice enumerate mai sus par suficient de solide pentru a ne face să luăm în considerare învăţăturile Bibliei despre relaţia sexuală. Dar mai există câteva motive, chiar mai importante, pentru a păstra actul sexual doar pentru căsnicie.

Mai întâi, Dumnezeu a conceput actul sexual pentru ca să ne exprimăm dragostea şi intimitatea în mod fizic nu doar pentru a ne bucura, pur şi simplu, de plăcere. Relaţia sexuală este un lucru foarte important şi profund şi tocmai de aceea poate avea urmări distrugătoare dacă nu are loc în condiţiile lăsate de Dumnezeu. Poate ai auzit și tu povestea bărbatului care a dat în judecată o companie care producea maşini de tuns iarba, pe motiv că se rănise în timp ce folosea maşina pentru a fasona un gard viu. La proces a susţinut că în instrucţiunile de utilizare ale produsului nu era menţionat că nu poate fi folosit în acest scop. Cam la fel stau lucrurile şi cu actul sexual: are un scop în sine, dar, fiindcă are aşa de mare putere, poate provoca mult rău dacă nu este folosit conform instrucţiunilor Creatorului său.

Pentru a putea înţelege concepţia biblică despre actul sexual, trebuie să înţelegem diferenţa dintre dragostea adevărată şi simpla dorinţă fizică.

Dragostea preţuieşte şi onorează persoana iubită şi doreşte ce-i mai bun pentru ea. Dragostea se concentrează asupra celuilalt; este lipsită de egoism, are spirit de sacrificiu şi nu poate să nu fie devotată celuilalt. Dorinţa fizică, pe de altă parte, caută să se folosească de oameni sau de diferite lucruri pentru a-şi satisface nevoile şi pentru a-şi împlini dorinţele. Se concentrează asupra propriei persoane, este, în mod firesc, egoistă şi respinge orice fel de dedicare în relaţie.

Nici căsnicia nu garantează dragostea pe viață, dar, dacă este luată în serios, ca un angajament necondiţionat de credincioşie pe viaţă, te va ajuta, cu siguranţă, să știi dacă ceea ce trăiești este dragoste adevărată sau simplă dorință fizică. Căsnicia joacă rolul hârtiei de turnesol în cazul relațiilor scoțând la iveală sau nu, dedicarea.

Cum putem şti dacă iubim pe cineva suficient de mult pentru a face dragoste? Avem răspunsul căsniciei: „Eşti gata să te dedici pe viaţă acestei persoane?”

Dacă lipseşte dedicarea, atunci nu există dragoste sinceră, iar actul sexual este doar plăcere fizică.

Dorinţa fizică e puternică, dar este egoistă în sine şi se opune dragostei. Dacă cultivăm dorinţa fizică, aceasta ne târăşte inevitabil spre izolare, singurătate, nesiguranţă şi uscăciune sufletească. Ce ne mai rămâne când plăcerea fizică începe să ne plictisească şi nu ne mai satisface?

În mod clar, dragostea însoţită de dedicare presupune multe eforturi şi sacrificii. Dacă înlocuim dragostea cu dorinţa trupească, în cele din urmă rămânem doar cu nişte senzaţii lipsite de sens care, în cele din urmă, îşi vor pierde noutatea şi nu ne pot satisface niciodată deplin. Nici măcar pe plan fizic.

Desigur, prezentată așa, dragostea pare ceva complicat și greu de întreținut, dar la urma urmei, nici un lucru cu adevărat valoros nu e gratis sau instantaneu.

Articol preluat de pe www.everystudent.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu